Парк Максим Рилски (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парк Максим Рилски
Голосіївський парк імені Максима Рильського
Парк
Поглед кон споменикот на украинскиот поет
Земја  Украина
Округ Холосивскки реон
Град Киев
Знаменитост Споименик на Максим Рилски

Паркот Максим Рилски (украински: Голосіївський парк імені Максима Рильського) е еден од парковите кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Паркот е посветен на Максим Рилски, украински поет. Паркот бил основан во 1957 година како дел од Холосивската шума. Од 1960 година, паркот е прогласен за место од национално значење од страна на Советот на министри на СССР.

Паркот има површина од 149 хектари.