Прејди на содржината

Улица Антоновича (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Улица Максим Горки (Киев))
Улицата Антонович
Вулиця Антоновича
Поранешни називи:Кузнечна
Пролетерска
Горки
Должина:3.45 km (2,14 mi)
Поштенски број:01004
01033
03150
Место:Киев, Украина
Карта

Улицата Антонович (украински: Вулиця Антоновича ) е улица која се наоѓа во Киев, Украина. Улицата се наоѓа во Холосевскиот реон. Улицата се протега од улицата Лав Толстој до плоштадот Либидска.

Улицата била изградена во 30-тите години на 19 век. Тогашните две улици во 1904 година биле обединети во една под името Кузнечна. Во 1919 година, улицата се викала Саратовска, а подоцна била преименувана во Пролетерска. Од 1936 година е позната по Максим Горки.

Во септември 2005 година беше предложено да се преименува улицата Горки на улицата Антонович - во чест на украинскиот историчар, археолог и етнограф Владимир Антоновиќ, кој живееше во број 40.

Улицата беше преименувана во улицата Владимир Антонович во 2014 година.