Градски парк (Киев)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Градски парк
Міський парк
Парк
Земја  Украина
Регион Печерски реон
Град Киев
Знаменитост Стадион Лобановски

Градскиот парк (украински: Міський парк) е еден од парковите во престолнината на Украина, Киев.

Поранешни имиња на паркот се: Царски парк во времето на Руската Империја и Првомајски парк во времето на Советскиот Сојуз. Денешното име, паркот го добило по добивањето на независност на Украина.

Паркот бил основан во 1743 година од страна на архитектот Бартоломео Растрели, врз основа на планот односно на местото на градината која датирала од времето на Петар Велики. Во 1763 година биле засадени неколку видови на овошје, кои биле ставени во стаклената градина. Во оваа област денеска се наоѓа стадионот на ФК Динамо Киев, Лобановски.

Самиот парк географски се наоѓа помеѓу Маринскиот и Крештатискиот парк. Вкупната површина на паркот изнесува 11,7 хектари.


Литература[edit | edit source]