Улица Михајло Хрушевски (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Улица Михајло Хрушевски
Вулиця Михайла Грушевського
Поранешни називи:Хрушчевски
Сергеј Киров
Короленка
Место:Киев, Украина
Карта

Улицата Михајло Хрушевски (украински: Вулиця Михайла Грушевського) е улица која се наоѓа во Киев, Украина. Улицата се наоѓа во Печерскиот реон.

Реонот каде се наоѓа денешната улица бил населен уште во времето на Киевска Рус. Најстариот дел од улицата започнал да се гради во средината на XVIII век. По 1934 година, улицата била поделена на три делови. Името на улицата во тој период било Хрушчевски од 1934 до 1941 и во периодот од 1943 до 1991 улицата се викала Кирова, според советскиот политичар Сергеј Киров. По 1991 година, улиуцата се нарекува според Михајло Хрушевски.