Список на паркови во Киев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Холосивски реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Максим Рилски 50°23′25″ СГШ 30°30′26″ ИГД /  Голосіївський парк імені Максима Рильського
Лиса Гора Erioll world.svg 50°23′42″N, 30°32′50″E
Теремки 50°22′54″ СГШ 30°27′27″ ИГД / 
Покол Столичне шосе 50°22′50″ СГШ 30°33′51″ ИГД / 
Диск
Украински експоцентар 50°22′21″ СГШ 30°28′37″ ИГД /  Національний комплекс «Експоцентр України»
Музеј на народната архитектура Erioll world.svg 50°21′15″N, 30°30′48″E Музей народної архітектури та побуту
Феофанија 50°20′30″ СГШ 30°29′40″ ИГД /  Феофанія
Ботаничка градина 50°22′53″ СГШ 30°30′06″ ИГД / 

Дарнитски реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Парк на партизанската слава 50°24′52″ СГШ 30°40′38″ ИГД /  Fountain in park of Partisan Glory, Kyiv.jpg
Парк на интернационалните војници 50°24′33″ СГШ 30°39′27″ ИГД / 
Парк Познаки 50°24′03″ СГШ 30°38′06″ ИГД / 
Парк Железничка станица 50°25′49″ СГШ 30°38′52″ ИГД / 
Парк Тараштанец 50°25′42″ СГШ 30°39′16″ ИГД /  120пкс
Парк Прибережниј 0°00′00″ СГШ 0°00′00″ ИГД / 
Посолски парк 0°00′00″ СГШ 0°00′00″ ИГД / 

Деснански реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Парк Молодижниј Erioll world.svg 50°31′18″N, 30°37′23″E
Парк на народите Erioll world.svg 50°30′15″N, 30°32′35″E
Парк Троештина Erioll world.svg °′″N, °′″E
Парк «Кіото» Erioll world.svg 50°27′49″N, 30°38′14″E
Деснански парк Erioll world.svg 50°30′26″N, 30°35′50″E
Парк на Борците за слободна и независна Украина Erioll world.svg 50°29′54″N, 30°34′20″E
Броварски парк Erioll world.svg °′″N, °′″E
Парк ДШК Erioll world.svg °′″N, °′″E


Днепарски реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Днепарски парк Erioll world.svg 50°27′53″N, 30°32′42″E
Парк Аврора Erioll world.svg 50°29′07″N, 30°35′57″E
Парк на победата Erioll world.svg 50°27′53″N, 30°36′21″E Парк Перемога (1).jpg
Хидропарк Erioll world.svg 50°26′26″N, 30°34′49″E Гідропарк

Оболонски реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Оболонски парк Erioll world.svg 50°31′58″N, 30°31′33″E 120px
Парк Пуща-Водица Erioll world.svg 50°32′24″N, 30°20′33″E Парк Пуща-Водиця.jpg
Парк Наталка Erioll world.svg 50°29′47″N, 30°31′27″E 120px

Печерски реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Асколдова могила 50°26′42″ СГШ 30°33′04″ ИГД / 
Национална ботаничка градина Гришко
Парк на вечната слава 50°26′24″ СГШ 30°33′18″ ИГД /  Парк Вічної Слави
Парк Днепарска карпа 50°26′52″ СГШ 30°32′26″ ИГД / 
Ѓержински парк 50°24′30″ СГШ 30°31′38″ ИГД / 
Марински парк (Киев) 50°26′49″ СГШ 30°32′23″ ИГД /  Маріїнський парк
Богомилски меморијален парк 50°26′25″ СГШ 30°31′45″ ИГД / 
Градски парк 50°26′59″ СГШ 30°32′03″ ИГД /  Міський парк
Примаковски парк 50°25′41″ СГШ 30°34′08″ ИГД / 
ППечерски парк 50°25′43″ СГШ 30°33′47″ ИГД / 
Крештатиски парк 50°27′17″ СГШ 30°32′03″ ИГД / 

Подилски реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Крстерова гора Erioll world.svg 50°30′43″N, 30°26′49″E
Куреневски парк Erioll world.svg 50°29′17″N, 30°28′19″E
Брезов парк Erioll world.svg 50°29′49″N, 30°27′10″E
Замкова гора Erioll world.svg °′″N, °′″E
Морнарски парк Erioll world.svg °′″N, °′″E
Парк Кињ-Ґруста Erioll world.svg 50°31′13″N, 30°26′42″E
Кирилов парк Erioll world.svg °′″N, °′″E
Сиретски парк Erioll world.svg °′″N, °′″E

Светошински реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слики
Парк Совки Erioll world.svg 50°26′24″N, 30°22′27″E Урочище «Совки»
Интернационала Erioll world.svg 50°25′50″N, 30°22′50″E Парк «Інтернаціональний»
Потаповски парк Erioll world.svg 50°25′29″N, 30°23′9″E Парк імені генерала Потапова

Шевченски реон[уреди | уреди извор]

Име
Координати
Слика
Ботаничка градина Александар Фомин Erioll world.svg 50°26′35″N, 30°30′16″E Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна
Владимирски парк Erioll world.svg 50°27′22″N, 30°31′34″E Володимирська гірка
Киевска зоолошка градина Erioll world.svg 50°27′19″N, 30°27′51″E Київський зоопарк
Сирецки парк Erioll world.svg °′″N, °′″E
ППарк Нивки Erioll world.svg °′″N, °′″E
Пушкински парк Erioll world.svg °′″N, °′″E
Парк на пејзажната алеја Erioll world.svg °′″N, °′″E
Парк Веселка 50°28′23″ СГШ 30°23′53″ ИГД / 
Бабин Јар Erioll world.svg °′″N, °′″E Бабин Яр
Парк тарас Шевченко Erioll world.svg °′″N, °′″E
Кирилов парк Erioll world.svg °′″N, °′″E
Дабов парк Erioll world.svg °′″N, °′″E