Банкова улица (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Банкова улица
Вулиця Ярославів (украински)
Поранешни називи:Царедатска, Банкова, Комунистичка и Орџоникиѕе.
Место:Киев, Украина
Карта

Банковата улица (украински: Вулиця Банкова) е улица која се наоѓа во Киев, Украина. Улицата се наоѓа во Печерскиот регион. Во овој дел се наоѓа администрацијата на претседателот на Украина.

Улицата била изградена во текот на 1870 година. Во текот на својата историја, таа се нарекувала Царедатска, Банкова, Комунистичка и Орџоникиѕе.