Киевски минијатурен парк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Киевски минијатурен парк
Київ в мініатюрі
Парк
Земја  Украина
Општина Киев
Знаменитости Плоштад на независноста, Аеродром Бориспил, Црква Света Софија, црквата Свети Андреја

Киевскиот минијатурен парк се наоѓа во престолнината на Украина, Киев, во Хидропарк.

Овој мини-парк бил отворен на 23 јуни 2006 година, и има површина од 1 хектар. Во овој парк се наоѓаат 48 модели на модерни и значајни градби од градот Киев, во размер 1:33.

Едни од најпознатите мини-градби се Плоштадот на независноста, Аеродромот Бориспил, црквата Света Софија и црквата Свети Андреја.