Музеј Лесја Украинка (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј на Лесја Украинка
Музей Лесі Українки
Карта
Основан1962
МестоСаксаганска бр. 97, Киев,  Украина

Музејот посветен на Лесја Украинка (украински: Музей Лесі Українки) се наоѓа по должината на улицата Саксаганска бр. 97, во престолнината на Украина, Киев.

Музејот бил отворен во 1962 година и се состои од десетина соби каде живееле неколку украински писатели во различни времиња, од 1890 до 1910 година. Музејот содржи материјали за животот и работата на познатата украинска писателка Лесја Украинка, како и нејзини предмети, првите нејзини изданија и слично.