Национален музеј на Тарас Шевченко (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален музеј на Тарас Шевченко
Національний музей Тараса Шевченка
Внатрешност на музејот
Карта
Основан1940
МестоКиев, Украина Украина

Националниот музеј на Тарас Шевченко (украински: Національний музей Тараса Шевченка) е музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Овој музеј бил основан врз основа на поранешната галерија од слики на Тарас Шевченко во Харков и Државниот музеј на Шевченко во 1949 година.

Музјот се наоѓа на истоимената улица.

Галеријата од Харков била основана во 1933 година, а започнала да работи во 1934 година. Од тој институт биле пренесени 107 оригинални уметнички дела на уметникот во Киев. Во 1939 година, по повод 125-годишнината од раѓањето, Советската академија на науките организирала изложба на сликите во најголемите градови во земјата.

Во 1940 година, овие слики биле пренесени во Државниот музеј посветен на Шевченко, заедно со голем број на материјали и дека поврзани со Шевченко. Во тоа време биле собрани над 10,000 експонати. Во времето на војната бил затворен музејот. Највредните експонати биле однсени во Новосибирск, за да по крајот на војната истите бидат повторно вратени. Во 1949 година, музејот бил повторно отворен.

Денеска, во музејот се наожѓаат 28,007 експонати.