Булевар „Тарас Шевченко“ (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Булевар „Tарас Шевченко“
Бульвар Тараса Шевченка
Поранешни називи:Булеварско шосе
Универзитетски булевар
Бибиковски булевар
Поштенски број:01004
Место:Киев, Украина
Карта

Булевар „Tарас Шевченко“ (украински: Бульвар Тараса Шевченка ) — еден од главните булевари во Киев, Украина. Булеварот се наоѓа во истоимената област и се протега од Бесаравискиот плоштад до Плоштадот на победата.

Како градска улица, денешниот булевар бил изграден во 30-тите години на XIX век, пред 1834 година. Паралелно со изградбата на Киевскиот униврзитет и Владимирската улица. Покрај улицата на почетокот биле засадени костени, но во 40-тите години биле посадени и дрвај, кои постојат до денес. Во 1839 година, по левата страна од улицата била изградена ботаничка градина посветена на Александар Фомин.

Познати знаменитости: