Музеј на културното наследство (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј на културното наследство
Музей культурної спадщини
Карта
Основан29 мај 1999
МестоКиев, Украина Украина

Музеј на културното наследство (украински: Музей культурної спадщини) — Киев, Украина.

Музејот бил отворен на 29 мај 1999 година. Се наоѓа во стар дворец изградена во 1785 година во класичен стил. Кон крајот на XX век, зградата била темелно реконструиеана. Музејот денеска претстставува дел од историскиот музеј на градот.

Главната цел а основање на еден таков музеј е собирање и изложба на јавни работи од украинските уметници. Во него се наоѓаат дела на истакнати личности од Украина како писатели, поети, кореографи и пејачи. Посетителите можат да се запознаат со нивните биографии како и сонивните дела. Овде се наоѓаат и дела на украинци кои во времето на комунизмот работеле во егзил.

Денеска, музејот на културното наследство се состои од 3,000 експонати. Изложбата се состои од слики, графики, модели, предмети од декоративна уметност, плочи од украинските фестивали. Едни од најпечатливите дела се оние на Људмила Морозова.