Улица Богдан Хмељницки (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Улица Богдан Хмељницки
Вулиця Богдана Хмельницького
Поранешни називи:Кадетска улица
Фундиклеј
Ленинска
Поштенски број:01025
Место:Киев, Украина
Карта

Улицата Богдан Хмељницки (украински: Вулиця Богдана Хмельницького) е улица која се наоѓа во Киев, Украина. Улицата се наоѓа во Шевченскиот реон.

Се протега од Крештатик до Олес Гончар. Улицата била изградена во 1830 година и во почетокот се викала Кадетска улица, бидејќи покрај неа требало да се гради Кадетски корпус. Од 1869 година, името на улицата била преименувана во чест на гувернерот Фундиклеј за да по доаѓањето на советите на власт, името се преименува во Лениска улица.