Национален научно-природен музеј на Украина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален научно-природен музеј на Украина
Національний науково-природничий музей НАН України
Карта
Основан1966
МестоКиев, Украина Украина

Националниот научно-природен музеј на Украина (украински: Національний науково-природничий музей НАН України) е музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Овој музеј е еден од најголемите во светот според видот. Музејот бил основан во 1966 година како комплекс кој се состоел од експонати од геолошки, палеонтолошки, зоолошки, ботанички и археолошки музеи. Музејот годишно се посетува од страна на 500,000 туристи.

Објектот каде се наоѓа музејот се простира на површина од 8000 м2 со 24 простории и со над 30,000 експонати од областа на потеклото, структурата и еволуцијата на Земјата, нејзината флора и фауна, минатото и сегашноста, историјата на племињата и народите кои живееле на територијата на денешна Украина.

Музејот бил основан во 1967 година. На 10 декември 1996 година, со декрет од Претседателот на Украина, музејот национален статус.