Музеј на литературата и уметноста на Украина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј на литературата и уметноста
Архів-музей літератури і мистецтва
Поглед кон музејот
Карта
Основан1966
МестоКиев, Украина Украина

Музејот на литературата и уметноста на Украина (украински: Архів-музей літератури і мистецтва України) е музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Во музејот за литература и уметност се чуваат и се изложени документи и материјали за историјата на украинската култура, литература и уметност. Основан е во 1966 година. Експонатите претставуваат документи на литературата, уметноста и културата на Украина во периодот од 18 век до 20 век. Музејот вклучува и биографски материјали, ракописи, дела, графики, слики на писатели, книжевни научници, композитори, сликари, вајари, архитекти, глумци, пејачи, режисери, диригенти, хорски мајстори, кореографи и други уметници.