Национален академски драмски театар Иван Франк (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален академски драмски театар Иван Франк
Національний академічний драматичний театр імені Івана
Поглед кон театрот
Адреса
ул. Иван Франк бр. 3
Град
Земја Украина
Тип Драмски театар
Отворен 1920
ft.org.ua/


Националниот академски драмски театар Иван Франк (украински: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка) е театар кој се наоѓа во Киев, Украина.

Театрот бил основан во 1920 година. Официјалното отворање се случило на 28 јануари 1928 година со изведба на претставата Грев од Владимир Кирилович Виниченко. Во овие години се одржиле и претстави како Шумска песна од Лесја Украинка, Ревизор од Николај Васиљевич Гогољ, Пламенска пролет од Анатолиј Лунакаршкого и други.

Во 1940 театрот се здобил со титулата академски, а од 1994 година со национален.