Прејди на содржината

Улица Олес Гончар (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Улица Олес Гончар
Вулиця Олеся Гончара (украински)
Поранешни називи:Маловладимирска улица
Столипинска улица
Григориска улица
Улица Ладо Кецховели
Чкалова улица
Улица Владимир Антонович
Место:Киев, Украина

Улицата Олес Гончар (украински: Вулиця Олеся Гончара ) е улица која се наоѓа во Киев, Украина. Улицата се наоѓа во реонот Шевченко, и истата граничи со Житомирската улица до плоштадот на победата и Димитровата улица.

Била изградена во 1850-тите години. Во текот на годините имала повеќе имиња:

  • Маловладимирска улица (1834-1836)
  • Столипинска улица (1911-1919)
  • Григориска улица (1919-1937)
  • Улица Ладо Кецховели (1937-1939)
  • Чкалова улица (1939-1941) и (1944-1996)
  • Улица Владимир Антонович (1941-1943)