Музеј на книгата и книгоиздателството (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј на книгата и книгоиздателството
Музей книги та друкарства України
Карта
Основан1972
МестоКиевско-печерска лавра, Украина Украина
ДиректорВалентина Бочковска

Музејот на книгата (украински: Музей книги та друкарства України) е музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Муѕзејот се наоѓа во Киевско-печерската лавра. Бил формиран од страна на Резолуцијата на СССР од Советот на министри на 17 март 1972 година. Првата изложба се случила на 23 април 1975 година.

Главната просторија се наоѓа во печатницата на пештерките манастири, која била основана во 1615 година. Во периодот од 1616 до 1624 година, Е. Плетенецки издал 11 значајни книги од верски, историски и политички карактер.

Реставрацијата на објектот се случила во 1975 година. Денеска, музејот се наоѓа на 930 метри квадратни.

Музејот содржи околу 56,000 експонати, односно историски книги од времето на Киевска Рус до денешно време.