Национален музеј Чернобил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален музеј Чернобил
Національний музей «Чорнобиль»
Карта
Основан1990-ти
МестоКиев, Украина Украина

Националниот музеј Чернобил (украински: Національний музей «Чорнобиль») е музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Музејот е посветен на жртвите од Чернобилската катастрофа од 1986 година. Музејот бил основан во 1990-тите. Изложбата опфаќа околу 7,000 артефакти вклучувајќи документи, мапи, фотографии и слично.