Државен музеј на играчките (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Државен музеј на играчките
Державний музей іграшок
Играчки во музејот
Карта
Основан2003
МестоКиев, Украина Украина

Државен музеј на играчките (украински: Державний музей іграшок) — музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Музејот се состои од украински народни играчки. Музејот бил основан во 2003 година, и денеска има над 15,000 експонати.

Идејата за основање на овој музеј дошла уште во 1933 година. Од страна на Президиумот било решено за основање на такви музеи во Киев, Москва, Харков, Тбилиси и Ташкент. Во 1936 година била одржана првата изложба. Во времето на воениот период производството на играчки било намалено.