Општински музеј на духовните богатства на Украина

Од Википедија — слободната енциклопедија

50°27′29″N 30°31′8.5″E / 50.45806° СГШ; 30.519028° ИГД / 50.45806; 30.519028 Координати: Пронајдов дополнителни неочекувани параметри
Координати: 50°27′29″N 30°31′8.5″E / 50.45806° СГШ; 30.519028° ИГД / 50.45806; 30.519028 Координати: Пронајдов дополнителни неочекувани параметри

Музеј на духовните богатства
Міський музей «Духовні скарби України»
Духовні скарби України.jpg
МестоКиев,  Украина

Општинскиот музеј на духовните богатства на Украина (украински: Міський музей «Духовні скарби України») е музеј кој се наоѓа во Киев, Украина.

Музејот бил основан од страна на Игор Понамарчук и истиот се состои од околу 300 икони кои датираат од крајот на 15 век до почетокот на XX век, кои поголемиот број од нив се дело на народниот уметник Примаченко. Во втората сала се изложени дела и скулптури од современи мајстори.

Колекцијата од икони вклучува стотина иконографски теми од кои најзастапени се претставата на Богородица, Исус Христос и Јован Крстител.