Архитектонски стил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градското собрание на Замошќ од Бернардо Морандо

Архитектонски стил — начин на класификација на архитектурата по нејзините морфолошки одлики - по форма, техники, материјали итн. Меѓутоа ова не е холистички начин на гледање на архитектонските дела заради истакнувањето на стилистичките детали. Ова се преклопува со, и произлегува од изучувањето на на еволуцијата и и историјата на архитектурата, но е помалку различна по нагласокот.

Во историјата на архитектурата, изучувањето на византиската архитектура, на пример, би ги опфатило сите аспекти на културниот контекст кој учествувал во проектирањето, дизајнот и изведбата на овие градби. Архитектонскит стил е начин на класификација кој придава важност на дизајнот, така работејќи со терминологија како византиски „стил“. Ваквата терминологија важи и за згради изградени вон самиот историски период на готската архитектура. Така, можеме да видиме многу новоизградени византиски цркви и денес, без разлика на историскиот период кога овој стил се појавил.


Од праисторијата до денес[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • White, Norval; Elliott Willensky (2000). AIA Guide to New York (IV изд.. изд.). New York: Rиom House. ISBN 0-8129-3107-6.
  • Lewis, Philippa; Gillian Darley (1986). Dictionary of Ornament, NY: Pantheon
  • Baker, John Milnes, AIA (1994) Americаn House Styles, NY: Norton