Викторијанска архитектура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Манчестерско градско собрание, пример за викторијанска архитектура во Манчестер, Британија
Карсон Меншн, Еурека, Калифорнија, САД

Поимот Викторијанска архитектура се однесува на ред архитектонски стилови главно од викторијанското доба. Затоа периодот на изградба на овие згради може да се преклопува со времето на владеење на кралицата Викторија, по која е наречен самиот стил.

Историја[уреди | уреди извор]

Викторијанкото доба траело 64 години, од 1837 до 1901. Грчката преродбена архитектура се претега од подоцнежниот колонијален период, па сѐ до почетокот на викторијанското доба. Слично на нова, Движењето за применета уметност во САД започнало неколку години пред крајот на викторијанското доба.

Видови викторијанска архитектура[уреди | уреди извор]

Значајни викторијански градови се: Лондон, Галвестон, Глазгов, Мелбурн, Манчестер, Мумбаи и Њу Орлеанс.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Dixon, Roger and Muthesius, Stephan. Victorian architecture. Thames & Hudson: 1978. ISBN 0-500-18163-2 .
  • Prentice, Helaine Kaplan, Rehab Right, Ten-Speed Press. ISBN 0-89815-172-4, includes descriptions of different Victorian and early 20th Century architectural styles common in the San Francisco Bay Area, particularly Oakland, and detailed instructions for repair and restoration of details common to older house styles.

Поврзано[уреди | уреди извор]