Прејди на содржината

Тетово: Разлика помеѓу преработките

Додаден 21 бајт ,  пред 9 години
[непроверена преработка][проверена преработка]
Дури во 29. ст.е. и [[Полог]], задно со останатите делови на [[Дарданија]], па на север сè до [[Дунав]], ќе подапнат под римска управа, по што ќе започне ера на стабилизација, мирен живот, трговија и напредок. Од 2-3 век н.е. датираат неколку камени плочи- стели, на кои епитафот е напишан со грчко писмо што говори дека овој регион бил во склоп на грчката јазична сфера, за разлика од [[Косово]] и скопкскиот регион кои биле дел од латинската јазична сфера. Ова значи дека во [[Раноцарскиот период]] (1-3 век н.е.) [[Полог]] бил дел од римската провинција [[Македонија]], а во доцната атника (3-6 век н.е.), по реформите на Диоклевцијан дел од провинцијата [[Македонија Втора]] (Macedonia Secunda). Пронајдените стели содржат и богат ономастички материјал и лични имиња кои се доминатно автохтони и од кои се гледа дека романизацијата на овиепериферни краеви, надвор од главните патишта, не зела голем замав.
 
[[Податотека:Star kamen most tetovo.jpg|thumb|мостотМост ена реката Пена, изгрдаен во римскиот период]]
Поучена од големите варварски продори ([[Келти]], [[Остроготи]], [[Хуни]]) кои сè почесто се случувале од 3. век, а траеле и низ наредните векови, римските императори почнале во доцниот 4. век да градат укрепени градови и тврдини на доминантни ридови. Од тој период датираат и бројните каструми (castrum), кастели (castellum) и збегови (refugium) за населението во тетовскиот крај од кои најзначајни се оние близу денешните села [[Рогле]], [[Орашје]], [[Лешок]], [[Стенче]], [[Јегуновце]], [[Градец]] и локалитетот Исар-Бањиче крај Тетово.
 
284

уредувања