Горно Блатешко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Горно Блатешко езеро
Горње Блатештичко језеро
Координати:
Површина: м2
Должина: 50 м
Ширина: 23 м

Обем:

140 м
Длабочина: 1 м
Надморска висина: 2.215 м
Планина: Шар Планина

Горното Блатешко езеро (српски: Горње Блатештичко језеро) е ледничко езеро[1] и едно од 27-те на Шар Планина. Се наоѓа кај Блатешкиот цирк. Заедно со Долното Блатешко езеро ги сочинуваат Блатешките езера[2]. Се наоѓа на 2.215 m надморска висина. Долго е 50, а широко е 23 метри. Длабоко е еден метар. Вкупниот обем му изнесува 140m[3]. Езерото се храни со вода од две притоки и од неколкуте ледници. Интересно за ова езеро е тоа што на средишниот дел на езерото овчарите поставиле камења, за да би ги капеле овците.[4].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. Кузман Најденоски: „Тетово во минатото“, издание од 1964 година. Печатница „Напредок“ Тетово
  3. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 48
  4. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година