Планинско седло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Седлото (превојот) Крстец на Јабланица.

Седло — вдлабнато место на билото на една планина[1] или пак меѓу два рида или планини. Претставува подрачје околу највисоката и најниската точка на линијата која ја сврзува вододелницата (длапката) што ги сврзува возвишенијата. Кога е проодно, седлото е превој меѓу два масива, или најниската патека низ која се минува меѓу два врва.

Структурна геологија[уреди | уреди извор]

Во структурната геологија, седлото е вдлабнатината сместена долж осното протегање на една антиклинала.[2]

Математички седла[уреди | уреди извор]

Патека долж седло.

Седлестата точка во математиката го добила името од дводимензионалниот прототипен пример чија површина се извива нагоре во еден працец, а надолу во друг, налик на јавачко седло или планински превој.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „седло“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „Glossary of Structural Geology“. Посетено на 15 May 2016.