Куќиногледски Врв

Од Википедија — слободната енциклопедија
Куќинагледски Врв

Глетка на врвот од билото под Доброшки Врв
Висина &100000000000024520000002.452 м
Место Македонија Македонија
ВенецШар Планина
Прво освојувањенепознато

Куќинагледски Врв — планински врв на главното било во почетниот дел на протегањето на главниот срт на Шар Планина. Неговата височина изнесува 2.452 метри надморска височина.

Поглед на врвот

Се наоѓа и претствува завршна точка-кота на југ-југоазападната страна на гребенот Пирибег, поради што со неговото име често на некои топографски карти се именува и самиот врв Пирибег, додека врвот над месноста Куќина Глед е запишан како Равша. именуван е според месноста која се нарекува Куќина Глед и се наоѓа веднаш по него и од која извира реката Габровница. Претставува четврти врв по правецот на протегање на главното било и срт на Шар Планина кој од него натаму малку го менува својот правец кон запад.

Галерија[уреди | уреди извор]