Мал Ѓол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мал Ѓол
Мало Караниколичко Езеро
Горно Караниколичко Езеро

Карта

Површина 7.610 м2
Должина 107,5 м
Ширина 103,3 м
Обем 330 м
Длабочина 0,5 м
Надморска висина 2.288 м
Планина Шар Планина


Мал Ѓол (познато и како Мало или Горно Караниколичко Езеро) — ледничко езеро во Македонија, едно од 27. езера на Шар Планина.[1]

Езерото се наоѓа во сливното подрачје на реката Пена на надморска височина од 2.288 метри, северозападно од Кривошијското Езеро.[2]

Од ова езеро како истека се создава Караниколичка Река, која како лева притока на Пена се влива кај селото Вешала.[2]

Одлики[уреди | уреди извор]

Тоа е второто езеро од трите кои го носат името Ѓол на Шар Планина. Тоа е мало ледничко езеро кое се наоѓа на Караниколскиот простор на 2.300 метри надморска висина, непосредно веднаш на запад над Караниколичко Езеро во вдлабнатина (цирк) под врвовите Скарпа и Гури Шереметица. Басенот му е карпест и има крушковидна форма. Површината околу езерото е ливадеста. Долго е 115, а широко е 102 метри. Вкупниот обем му изнесува 313 метри и има површина од 8.240 м². Длабоко е 0,80 метри. Се одликува со бистра вода, но на дното е матна. Иако нема приливи, езерото никогаш не пресушува. Кога има голем водостој водата се одлива преку карпесто влабнатото корито.[3]

Мерења во 2020 г.[уреди | уреди извор]

Пред прогласувањето на новиот национален парк „Шар Планина“, во извршената студија за валоризација на паркот се дадени мерењата дека езерото има површина од 7.610 м2, длабоко е 0,5 метри, долго е 107,5 метри, широко е 103,3 метри и средна широчина од 70,8 метри. Бреговата линија која е долга 330 метри има скоро кружен облик и се одликува со најмал коефициент на разгранетост кај сите шарпланински езера, чија вредност е 1,07.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. 2,0 2,1 2,2 „СТУДИЈА ЗА ВАЛОРИЗАЦИЈА НА ШАР ПЛАНИНА“ (PDF). Министерство за животна средина. 2020. Посетено на 29 јануари 2022. line feed character во |title= во положба 31 (help)
  3. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 52

Надворешни врски[уреди | уреди извор]