Лешочка Река

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лешочка Река
Местоположба
Физички особености
УстиеВардар
 • надм. вис.
395 м
Должина15 км
Особености на сливот

Лешочка Река извира под врвот Плоча и поминува низ Лешок, Слатина и се влева во реката Вардар кај Копанце. Лешочката Река од изворите на Плоча и Генов камен до Лешочкото кале поминува низ бујна вегетација. Таа е типично планинска река со многу мали убави водопади и мали вирови во кои има речни пастрмки.