Црн Ѓол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црн Ѓол
Површина 3.690 м2
Должина 90 м
Ширина 70 м
Обем 225 м
Длабочина ~0.50 м
Надморска висина 2.240 м
Планина Шар Планина


Црн Ѓол е мало ледничко езеро едно од 27-те на Шар Планина. Се наоѓа на 2.240 m надморска висина. Долго е 90, а широко е 70 метри. Вкупниот обем му изнесува 225 m и има површина од 3.640 m². Длабоко е половина метар. Басенот му е карпест, а при повисок водостој се одлива. Езерото е делумно загадено поради неистекувањето.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]