Црн Вир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црн Вир
Должина 35 м
Ширина 30 м
Планина Шар Планина


Црн Вир е ледничко езеро[1] и едно од 27-те на Шар Планина.

Езерото се наоѓа веднаш под врвот Езерска Чука (2.350 m надморска висина). Долго е околу 35 m, а широко е околу 30 m. Црн врв спаѓа во категоријата на постојани езера и во периодот преку летото не пресушува. Карктеристично за ова езеро е тоа што во текот на летото водата се загрева и е доста пријатно за капење.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.