Шарпланински езера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боговињското Езеро
Црното Езеро
Долното Доброшко Езеро

Шар Планина како најголема планина во Република Македонија има 27 леднички езера. Езерата се познати и како Шарски Очи[1].

Потенцијал[уреди | уреди извор]

Според сите досегашни испитувања се смета дека вкупната езерска вода на планината изнесува околу 250.000 м2[2]. Но поради атмосферските влијанија и наносите водниот потенцијал постепено се намалува.[3]

Езера[уреди | уреди извор]

Освен овие езера, на Шар Планина постојат уште неколку безимени езера, кои според своите скромни димензии сепак не пресушуваат. Тие се:

  • Безимено езерце во Чаушичкиот Цирк во близина на Доброшките езера,
  • Мало езерце под врвот Залина или Голем Срт (2493 м н.в.),
  • Постојано езеро исто така безимено помеѓу врвовите Залина и Клеч (2.414 м н.в.).

Според овие постојани езера постојат и уште околу 14 повремени, кои во текот на летниот период пресушуваат.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година
  3. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 47-48