Бучимско Езеро

Координати: 41°38′56.3″N 22°20′29.5″E / 41.648972° СГШ; 22.341528° ИГД / 41.648972; 22.341528
Од Википедија — слободната енциклопедија
Бучимско Езеро
Бучимско Езеро - Поглед на езерото
Бучимско Езеро - Поглед на езерото
Поглед на езерото
Координати 41°38′56.3″N 22°20′29.5″E / 41.648972° СГШ; 22.341528° ИГД / 41.648972; 22.341528
Вид вештачко
Земји во сливот Македонија
Надм. височина на површината 500 м


Бучимско Езеровештачко езеро во близина на селото Бучим по коешто и го добило името. Создадено е на водотек којшто се влева во Тополничка Река од нејзината десна страна.

Местоположба[уреди | уреди извор]

Езерото се наоѓа во непосредна близина на рудникот „Бучим“ од неговата западна страна.[1]

Намена[уреди | уреди извор]

Во езерото се испумпуваат подземните и атмосферските води коишто се слеваат во зоната на рудниот коп. Преливот од езерото во минатото преку суводолица се слевал во Тополничка Река.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Даневски, Т. (2012). „Влијание врз животната средина од одлагалиштето за откривка и флотациското хидродлагалиште во рудникот за бакар „Бучим“, со преземање на мерки за заштита“. Факултет за природни и технички науки, Институт за рударство, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. Штип. стр. 23.
  2. Даневски, Т. (2012). „Влијание врз животната средина од одлагалиштето за откривка и флотациското хидродлагалиште во рудникот за бакар „Бучим“, со преземање на мерки за заштита“. Факултет за природни и технички науки, Институт за рударство, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. Штип. стр. 45.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]