Стрежевско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Стрежевско Езеро
Стрежево
Стрежевско Езеро Стрежево - Поглед на езерото и истоименото село
Поглед на езерото и истоименото село
Тип вештачко
Земји во сливот Македонија
Макс. должина 6,5 km
Макс. ширина 1 km
Површина 7,5 km²
Водна зафатнина 116.820.000 m³
Надм. височина на површината 739,5 m
Острови 0

Стрежевското Езеро или само Стрежево е вештачка акумулација во средниот тек на реката Шемница, десна притока на Црна Река.[1] Браната е изградена од насипан чакал и од камен, со глинено јадро. Висока е 72 m, со должина на круната од 632 m, и широчина од 10 m. Езерото е долго 6,5 km, а средната широчина при максимално ниво на водата изнесува 1 km. При максимално ниво на водата (кота од 739,5 m), површината на езерото изнесува 7,5 km², а во езерото се акумулираат 116.820.000 m³ вода. Езерото редовно се порибува.[2][3] Од ова езеро со вода за пиење се снабдува градот Битола и поголем дел од Пелагонискиот регион.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Geografsko društvo na SR Makedonija; Makedonsko geografsko društvo (1986). Geografski razgledi. Društvo. 
  2. Охридска пастрмка во Стрежево“, Вест, 8 април 2006 (конс. 25 мај 2010 г). (на македонски)
  3. Со крап и црвеноперка се пориби акумулацијата Стрежево“, MakMreza, 27 февруари 2010 17:23 (конс. 25 мај 2010 г). (на македонски)

Поврзано[уреди | уреди извор]