Големо Пелистерско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Големо Пелистерско Езеро

Карта

Површина 42.000 м2
Должина 228 м
Ширина 196 м
Обем 785,25 м
Длабочина 17.2 м
Надморска висина 2.218 м
Планина Баба (Пелистер)
Големо Пелистерско Езеро на Ризницата


Големо Пелистерско Езеро познато и само како Големо Езерополедничко езеро кое се наоѓа во изворишниот дел на Езерска Река, лева притока на реката Сапунчица, источно од врвот Вртешка, на надморска висина од 2.218 м. Езерото е во рамките на Националниот парк Пелистер. Настанато е со заемно дејство на ерозивните и акумулативните леднички процеси, во преиздлабениот дел на циркот, кој од јужната и источната страна е заграден со моренски бедем, чија должина изнесува 320 м. Во правец југозапад-североисток езерото е долго 228 м, а најголемата ширина во правец ЈИ–СЗ изнесува 196 м. Вкупната должина на езерскиот брег изнесува 785,25 м, а во овие рамки тоа зафаќа површина од 42.000 м2. Најголемата длабочина при највисокиот водостој изнесува 17,2 м, додека при најнизок водостој таа е 13,8 м, односно просечната длабочина при среден водостој е 15,5 м според што тоа е трето по длабочина природно езеро, а најдлабоко планинско езеро во Македонија[1]. Во базенот на ова езеро се акумулираат вкупно 185.374 м3 вода.[2]. До езерото води добро обележана планинарска патека со почеток од с.Нижеполе кај месноста Лак Поток и ски-лифтот, преку пределот Дебел Рид, а исто така може да се стигне пеш или со теренско возило од хотелот „Молика“ преку месноста Јоргов Камен и Малото Пелистерско Езеро. Од планинарскиот дом крај Големото Пелистерско Езеро започнува и води директна добро обележана планинарска патека кон селото Брајчино во Преспа.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Василески, Драган. Пелистерски езера. Напредок, Тетово. 2008. стр.30
  2. Македонска Енциклопедија, Македонска академија на науките и уметностите; 2009 ISBN 978-608-203-023-4