Јабланички езера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на Вевчанското Езеро (Локва) во подножјето на врвот Црн Камен

Планината Јабланица спаѓа во високите планински области и зафаќа површина од 254,6 км, со највисок врв Црн Камен (2 259 м.).

Меѓу природните украси, се ретките, но прекрасни леднички езера кои народот ги нарекол планински очи, или горски очи. На Јабланица, се наоѓаат четири леднички езера кои се сместени во мали вдлабнатини, тие езера се: