Дотек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Торенте Песконе, еден од приливите на езерото Орта (Италија).

Дотек — поим во хидрологијата што го означува изворот на вода на една водна површина . Поимот може да се однесува и на просечното количество на дојдовна вода во единица време. Спротивно на ова е поимот истек.

Сите водни површини имаат повеќе разни дотеци, но честопати еден од нив предоминира како главен извор на вода. Во други случаи не постои еден главен дотек, туку водоснабдувањето е релативно рамномерно, од неколку извори.

Кај езерата, дотекот најчесто е река или поток што се влева непосредно во езерото. Друг облик на дотек кој не е во облик на водотек се врнежите, како да речеме дождот.