Количество

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Количество — поим што се користи во однос на мерката (број, сума) на еден скалар, вектор, број на предмети или на некој друг начин за обележување на вредност на збир или група на предмети.

Поимот некогаш се користи како спротивен на замислата за качество.