Прејди на содржината

Број

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дијаграми на множества и подмножества на броеви.

Оваа статија е за концептот број во математика. За број во лингвистика, види граматички број.

Број — апстрактен објект што се користи за обележување на количество. Тој може да биде составен од една или повеќе цифри. Разликуваме позитивни (со знак +, кој чето пати не се пишува) или негативни (со знак -, кој задолжително се пишува), додека нулата (0) не спаѓа ниту во позитивни ниту во негативни броеви.

Постојат повеќе множества на броеви:

 • Множество на реални броеви (ознака: R)
 • Множество на природни броеви (ознака: N)
 • Проширено множество на природни броеви (ознака: N0)
 • Множество на цели броеви (ознака: Z)
 • Множество на рационални броеви (ознака: Q)
 • Множество на ирационални броеви (ознака: I)

Броевите како тема во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]

Броевите како мотив во книжевноста

[уреди | уреди извор]
 • „Заборавлив број“ (српски: Заборавни број) — песна на српскиот поет Васко Попа.[1]
 • „Елементот на бројките“ — песна на македонскиот поет Анте Поповски.[2]
 • „Нумерологија“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[3]
 • „Танц со бројките“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[4]
 • „Броеви“ — песна на рускиот поет Велимир Хлебников од 1912 година.[5][6]
 • „Песна во чест“ — песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[7]
 • „Големиот број“ — песна на Вислава Шимборска.[8]
 • „Бројот пи“ — песна на Вислава Шимборска.[9]

Броевите како мотив во популарната музика

[уреди | уреди извор]
 • „Броеви“ (англиски: Numbers) — песна на британската панк-рок група Адиктс (The Adicts) од 1981 година.[10]
 • „Втор дел (Игра на броевите)“ (англиски: Part II (The Numbers Game)) — песна на американската панк-рок група Bad Religion од 1988 година[11]
 • „Број (англиски: Number) — песна на американската рок-група Бонгвотер (Bongwater) од 1988 година.[12]
 • „Волшебниот број“ (англиски: The Magic Number) — песна на американската хип-хоп група De La Soul.[13]
 • „10“ — песна на американскиот хард-кор музичар Рик Егну (Rikk Agnew) од 1985 година.[14]
 • „Еден“ (англиски: One) — песна на ирската рок група У2 (U2) од 1991 година.[15]
 • „Боја од броеви“ (англиски: Colour By Numbers) — музички албум на британската поп група Калчр Клаб (Culture Club) од 1983 година.[16]
 • „Деветка“ — песна на македонската рок група Леб и сол од 1978 година.[17]
 • „Три“ (англиски: Three) — песна на британската група Масив Атак (Massive Attack) од 1994 година.[18]
 • „Моќната нула“ (англиски: The Mighty Zero) — песна на американската рок-група Мит папетс (Meat Puppets) од 1987 година.[19]
 • „5 8 6“ — песна на британската поп-рок група Њу Ордер (New Order) од 1983 година.[20]
 • „Филозофија со броеви“ (англиски: Philosophy By Numbers) — песна на британското техно-дуо Орбитал (Orbital) од 1994 година.[21]
 • „Десет“ (англиски: Ten) — албум на американската рок-група Перл Џем (Pearl Jam) од 1991 година.[22]
 • „Три и девет“ (англиски: Three and Nine) — песна на британската рок-група Рокси Мјузик (Roxy Music) од 1974 година.[23]
 • „Девет за време девет“ (англиски: Nine While Nine) — песна на британската рок-група Систерс оф мерси (The Sisters Of Mercy) од 1985 година.[24]
 • „Нула-2-0“ (англиски: Zero-2-0) — песна на австралискиот поп-пејач Мајкл Хачинс (Michael Hutchence) од 1989 година.[25]
 • „Подалеку од броевите“ (англиски: Away from the Numbers) - песна на британската рок-група Џем (The Jam) од 1977 година.[26]

Броевите како мотив во филмот

[уреди | уреди извор]
 1. Васко Попа, Поезија (избор). Скопје: Култура; Београд: Нолит, 1968, стр. 94-97.
 2. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 107-108.
 3. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 40-41.
 4. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 385-386.
 5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 12.
 6. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 179.
 7. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 81.
 8. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 173-174.
 9. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 213-214.
 10. DISCOGS, The Adicts – Songs Of Praise (пристапено на 16.4.2022)
 11. Discogs, Bad Religion ‎– Suffer (пристапено на 16.12.2021)
 12. DISCOGS, Bongwater – Double Bummer (пристапено на 30 јуни 2021)
 13. De La Soul – 3 Feet High And Rising (пристапено на 25.6.2022)
 14. YouTube, rikk agnew - 10 (пристапено на 22.12.2017)
 15. Discogs, U2 ‎– Achtung Baby (пристапено на 30.6.2019)
 16. YouTube, Culture Club / Colour By Numbers (Full Album) (2003 Remastered / Bonus Tracks) (пристапено на 16.12.2017)
 17. Discogs, Leb I Sol ‎– Leb I Sol (пристапено на 8.1.2021)
 18. Discogs, Massive Attack ‎– Protection (пристапено на 11.1.2021)
 19. Discogs, Meat Puppets – Mirage (пристапено на 21.3.2023)
 20. YouTube, New Order - Power, Corruption & Lies (пристапено на 16.12.2017)
 21. Discogs, Orbital – Snivilisation (пристапено на 3.6.2023)
 22. YouTube, Pearl Jam -Ten (1 album -1991) -Full album (пристапено на 22.12.2017)
 23. YouTube, Roxy Music - Country Life (1974) FULL ALBUM Vinyl Rip (пристапено на 27.12.2017)
 24. DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– First And Last And Always (пристапено на 22.9.2019)
 25. YouTube, Max Q (Full Album) 1989 Michael Hutchence (пристапено на 16.12.2017)
 26. YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)
 27. „HRT (пристапено на 15.12.2017)“. Архивирано од изворникот на 2017-12-29. Посетено на 2017-12-22.
 28. IMBd, Drowning by Numbers (1988) (пристапено на 15.12.2017)