Прејди на содржината

Заменка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Примери
  • Јас ја сакам неа.
  • Тоа ме потсетува на нешто.
  • Тој гледаше во вас.
  • Земи го тоа или другото.
  • Кој беше кај вас вчера?

Заменките (латински: pronomen) сочинуваат една од неменливите зборовни групи. Заменките се зборови кои ги заменуваат именките или именските фрази. Зборот кој заменката го заменила се нарекува претходник.

За подобро илустрирање на функцијата на заменките е земена следната реченица:

„Марија му го дала моливот на Петар“.

Сите именки во оваа реченица може да се заменат со соодветна заменка и се добива следното:

„Таа му го дала тоа на него.“

Реченицата со заменки е тешко разбирлива и не може лесно да се одреди што сака зборувачот да каже, освен ако именките не биле споменати во претходните реченици од текстот или разговорот.

Видови заменки

[уреди | уреди извор]

Класификацијата на заменките е следната:

Заменки во македонскиот јазик

[уреди | уреди извор]

Заменките во македонскиот јазик се делат на три групи: лични заменки, лично-предметни заменки и показни заменки.

Лични заменки
број лице подмет директен предмет индиректен предмет
без предлози со предлози
долга кратка долга кратка

присвојна

еднина I јас мене ме мене ми мене
II ти тебе те тебе ти тебе
III м.р. тој него го нему му него
ж.р. таа неа ја нејзе ѝ неа
с.р. тоа него го нему му него
множина I ние нас нè нам ни нас
II вие вас ве вам ви вас
III тие нив ги ним им нив

Поврзано

[уреди | уреди извор]