Модални зборови

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Модален збор)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Модални зборови се зборовите кои го изразуваат личниот став на говорителот кон соопштеното.

Од граматичка гледна точка, во реченицата тие стојат одвоено, за себе, но укажуваат на извесно становиште во исказот. Според значењето на искажувањето се делат на:

1. Зборови за искажување реален однос: се разбира, значи, нормално, природно, главно, сигурно, навистина, секако, можеби, веројатно, очигледно, бездруго.

2. Зборови за искажување емоционален однос: за жал, за чудо, божем, за среќа, за несреќа.

3. Зборови за искажување разни модални нијанси: то ест, на пример, впрочем, најпосле, без сомнение, по секоја цена, на секој начин.


Пример: За роденден, можеби ќе добијам компјутер.