Прилепско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прилепско Езеро
Прилепско Езеро - Езерото и браната
Прилепско Езеро - Езерото и браната
Езерото и браната
Координати 41°23.25′N 21°35.93′E
Вид вештачко
Главен дотек Оревоечка река
Земји во сливот Република Македонија
Најг. должина 1,4 км
Најг. ширина 0,6 км
Површина 0,54 км2
Најг. длабочина 28 м
Водна зафатнина 0.6 км3

Прилепското Езеро — вештачко езеро сместено во месноста Гладно Поле во непосредна близина на Прилеп. Ваквата географска положба овозможува ова езеро да биде рекреативен центар и туристички мотив. Езерото е изградено на Оревоечка Река во 1967 г. и од тогаш се користи за наводнување и како технолошка вода.[1] Тоа зафаќа површина од 0,54 км2. Долго е 1,4 км, а широко 400 до 600 м. Најголема длабочина му е 28 м. Во езерото можат да се акумулираат 6.000.000 м3 вода.[2] Под езерото се наоѓа потопеното село Пештерица.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Хидросистем“. Тутунски комбинат АД Прилеп. Архивирано од изворникот на 2010-02-11. Посетено на 2010-03-11.
  2. Македонска Енциклопедија. Скопје: МАНУ. 2009. стр. 1223. ISBN 9786082030241.