Корапски Езера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Изгревно Езеро - ледничко езеро на Кораб помеѓу врвот Боази и Цигански Премин

Корапски езера — неформално име за ледничките езера на планината Кораб во Западна Македонија. Од нив, на територијата на Република Македонија има 8 постојани и 10-тина повремени, додека нешто помал број има на албанската страна.[1] Попознати од нив се:

Надворешни видеоснимки
Езера на Кораб
Аматерската снимка „Езера на Кораб“ од 2018 година од серијалот „Уживај во Македонија
Надворешни видеоснимки
Изгревно Езеро на Кораб
Аматерската и панорамска снимка „Изгревно Езеро на Кораб“ од 2019 година од серијалот „Уживај во Македонија

Најпознато е секако Големо Корапско Езеро, кое се наоѓа на 2500 м надморска височина веднаш под самиот врв Голем Кораб, поради фактот што претставува највисоко ледничко езеро, како и највисока водена површина во Македонија воопшто.

По површина убедливо најголемо е Грамското Езеро на албанската страна. На таа страна езерата се многу поголеми отколку на македонската, но тие езера лежат и на помала надморска височина во однос на оние на македонската страна.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Василески, Д. (1995): “Класификација на езерата во Република Македонија според начинот на постанокот на езерските басени”, Географски разгледи, кн.30, Скопје;