Вештачко езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вештачко езеро е езеро кое е создадено од човекот со преградување на текот на една река. Вештачките езера најчесто се користат за создавање на струја за потребите на човекот или за наводнување за потребите на земјоделството.

Македонија има голем хидропотенцијал што е само делумно искористен, но во последно време се прават напори за изградба на нови хидроцентрали.

Струјата во вештачките езера се добива со помош на хидротурбини коишто ја претвараат хидроенергија во електрична енергија. Денес во светот има неколку држави коишто најголем дел од електричната енергија го добиваат од хидро енергијата. Најпознати се Бразил, Швајцарија и др.


Reflection at Two Jack Lake.jpg Оваа статија за езеро е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!