Прејди на содржината

Власинско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија

Власинско Езероакумулационо езеро на југоисток на Србија со површина од 15 -{км2}- и дубина до 35 м. Езеро се наоѓа на подрачје општина Сурдулица. Езеро се наоѓа на 1.204 м (средњи ниво) надморската висина. Езеро е создадено помеѓу 1949 и 1954 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Податотека:Brana Vlasine1.JPG
Со изградување на браната на Власинско Езеро, 1952-1954 г.

На место каде денас се наоѓа Власинското Езеро и извор на река Власина.

Историски записи во кои се спомнува висорамнината Висорамнина потекнува од 18. век со името Власинско блато или Власинска тресава поради тресета и блато со испирање на речните текови. На тој начин е во кањонот кој е долг 20 км створена мочвара која е на некои места била пополнета со жив песок.

Градењето на езерската брана од 1946. до 1949. година на предедлот на некогашно Власинског блата. Еезеро почнало да се полни 9 априла 1949. година, во 1954. достигнало полн капацитет - 165 милиони кубни метри вода. По изградување на брана третина од езерото била со „острови што пловат“, со делови на тресет, кои се откинуваат од новообразуваното дно од езерото.Во почетокот острвите наменски била врзувана за брегот, како би од средина на 1970-те години се воочила нивната единственост. Денес постојат неколку „острови што пловат“.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Зими је језеро често залеђено
Податотека:Власинско језеро 1 - Vlasina Lake 1.JPG
Власинско Езеро - поглед од Власине Рида
Власинско Езеро - поглед од Власине Стојковићеве
Податотека:Власинско езеро 3 - Vlasina Lake 3.JPG
Власинско Езеро и планина Чемерник у позадини

Власинското Езеро е акумулационо езеро со површина од 15 -{км2}- и длабочина до 35 м. Оно е опколено со планини Плана, Грамада, Варденик и Чемерник се наоѓа на 1.213 м надморска висина. Бојата на вода варира од сиво сина покрај брегот до затворено сина на средината од езеро, со зелени приобални површини дава посебен колорит на власинскиот предел.

Во езерото на секоја минута протица два кубика вода од прв квалитет. Река Власина, Јерма, Божичка река, Лисинска река, Љубатска река, Стрвна, Чемерчица со своите притоки(околу 110 вкупно) сочинуваат слив езеро (некои од нив се вештачки во сливот на езерото со цевки водата се подига на поголема височина).