Липковско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Липковско Езеро
Липковско Езеро - Браната на езерото
Браната на езерото
Вид вештачко
Земји во сливот Македонија


Липковското Езеро — значајна хидромелиоративна акумулација. Браната на ова езеро е одалечена 2 km од селото Липково и 12 км од Куманово. Акумулацијата се наоѓа на надморска височина од 478 метри, во долината на Липковска Река, десна притока на реката Пчиња. Должината на акумулацијата изнесува 1.480 м, а широчината 120 метри. Акумулацијата Глажња се наоѓа на 5 км возводно од браната Липково. Овие две акумулации претставуваат систем кој овозможува рекреативности содржани со капење, сончање и риболов.

Липковското езеро е помало додека Глажња или уште познато како „Горно Езеро“ е многу поголемо. Настанало со преградување на реките Думановка и Гошинка. Составено е од два крака познати како Думановски и Гошински крак, на 350 метри низводно по езерото мозе да се забележи мал остров до кој кога езерото е полно може да се дојде само со чамец а летно време кога е празно може по копнен пат. Карактеристично за Думановскиот крак е што има потопено многу куќи, и една црква која се уште може да се види кога водостојот опаѓа.

Реката Липковка е десна притока на река Кумановка, која е десна притока на Пчиња.


Reflection at Two Jack Lake.jpg Оваа статија за езеро е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!