Подгоречко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Подгоречко езеро
Подгоречко Езеро 01.jpg

Површина 3.999 м2
Должина 226 м
Ширина 175 м
Длабочина 10 м
Надморска висина 2.000 м
Планина Јабланица
Commons-logo.svg Подгоречко езеро на Ризницата


Подгоречкото езеро е најголемото ледничко езеро на Јабланица. Има вкупна површина од 3.999 м2. Максималната издолженост во правец североисток-југозапад изнесува 226 м, а во правецот север-југ 175 м. Неговата најголема длабочина е 10 м. Езерото прима вода од потоци и атмосферски талози. Кои подоцна преку еден поток истекуваат од езерото. Езерото се наоѓа на надморска височина од 2.000 м. Карактеристично за оваа езеро е тоа што во себе содржи животински свет и има сопствени надворешни и внатрешни извори, а исто така има и влијание врз својата околина. Една од карактеристиките е и тоа што ова езеро има иста длабочина како и дорјанското езеро кое е едно од трите котлински езера во Македонија.

Галерија[уреди | уреди извор]