Глобочица (езеро)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
За други значења видете Глобочица (појаснување)
Глобочица
Глобочица - Поглед на езерото од падините на Јабланица кај с. Бороец
Поглед на езерото од падините на Јабланица кај с. Бороец
Тип вештачко
Земји во сливот Македонија

Глобочица — вештачко езеро на реката Црн Дрим[1]. Се наоѓа на околу 20 км северозападно од Струга, а изградено е во 1965 година.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Браната е изградена од насипан камен, нејзината височина од темелот е 90 m, а од речното корито 82,5 m. Таа во основата е долга 270 m, на круната 202 m, а широчината на круната изнесува 6 m. Езерото е долго 12 km, најголемата широчина е 350 m, а просечната широчина 224 m. Во наведените рамки тоа зафаќа површина од 2,69 km². При кота на максимално ниво на езерската вода (691,5 m) во него може да се акумулираат 68,3 х 106 m³ вода, при кота на нормално ниво (687 m) по 57,8 х 106 m³, а при кота на минимално ниво (682 m) се акумулираат 13,0 х106 m³ вода. Наменето е за производство на електрична енергија преку хидроцентралата со моќност од 41,6 MW и за регулирање на протокот на Црн Дрим и нивото на низводно лоцираното езеро Шпилје, со кое формира единствен електроенергетски систем.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Голабоска, Росица (петок, 19 февруари 2010, 17:17). „Охридско и натаму расте, ставен насип кај Глобочица“ (на македонски). Алфа тв. http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=18539. посет. 6 мај 2010 г. 
  2. Александар Стојмилов, Физичка географија на Република Македонија, ПМФ,Скопје, 2002