Големо Деделбешко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Големо Дедељбешко езеро
Површина 3.916 м2
Должина 100 м
Ширина 80 м
Длабочина < 2 м
Надморска висина 1.980 м
Планина Шар Планина


Големото Дедељбешко езеро е ледничко езеро[1] и едно од 27-те на Шар Планина. Заедно со Малото Дедељбешко Езеро ги сочинуваат Дебељбешките езера кои воедно се и последните езера на шарпланинското јужно било. Се наоѓа на 1,980 m надморска висина. Долго е 100, а широко е 80 метри. Длабоко е преку 2 метри[2]. Обвивката на езерото делумно е карпеста, а делумно ливадестам Обраснато е со висок шамак до еден метар над површината. Чисто водоезерско огледало може да се види само во југозападниот дел, на околу 150 m² каде длабочината достигнува до само половина метар. Водата ја прима само преку едно поточе.[3].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 58
  3. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година