Долно Блатешко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Долно Блатешко езеро
Доње Блатештичко језеро
Координати:
Површина: м2
Должина: 32 м
Ширина: 13 м

Обем:

78 м
Длабочина: 0,60 м
Надморска висина: 2.160 м
Планина: Шар Планина

Долното Блатешко езеро (српски: Доње Блатештичко језеро) е ледничко езеро[1] и едно од 27-те на Шар Планина. Се наоѓа кај Блатешкиот цирк. Заедно со Горното Блатешко езеро ги сочинуваат Блатешките езера[2]. Се наоѓа на 2.160 m надморска висина. Долго е 32, а широко е 13 метри. Длабоко е 60 cm. Вкупниот обем му изнесува 78 m[3]. Езерото се храни со вода од понорите на Горното езеро. Водата на ова езеро е кристално чиста[4].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. Кузман Најденоски: „Тетово во минатото“, издание од 1964 година. Печатница „Напредок“ Тетово
  3. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 48
  4. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година