Мало Езеро (Шар Планина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Мало езеро
Координати:
Површина: м2
Должина: 25 м
Ширина: 15 м

Обем:

м
Длабочина: ~1 м
Надморска висина: 2.000 м
Планина: Шар Планина

Mало Езеро е ледничко езеро[1] и едно од 27-те на Шар Планина. Месното население го нарекува Мицкоо (малечко)[2]. Се наоѓа на околу 2,000 м надморска висина. Долго е 25, а широко е 15 метри. Длабоко е околу еден метар[3]. Се наоѓа на ливадест предел. Басенот му е вдлабнат, а на дното има ситен нанос. Езерото не пресушува, бидејќи го одржуваат три поголеми извори. Се одлива преку еден поток, кој потоа се влева во Призренска Бистрица.[4].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. Кузман Најденоски: „Тетово во минатото“, издание од 1964 година. Печатница „Напредок“ Тетово
  3. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 51
  4. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година